Tulehdusta lievittävä ihon paikallishoito
-
Koska atooppinen ihottuma on tulehdussairaus, tulehdusreaktiota vaimentavat paikalliskortikoidivoiteet ovat atooppisen ihottuman tärkein lääkehoito.
-
Paikalliskortikoidivoiteet lievittävät kutinaa, turvotusta, punoitusta, vetistämistä, rakkulointia ja estävät jäkälöitymistä.
-
Hoidon tavoitteena on pitää iho mahdollisimman hyvässä kunnossa, näin kortikoidivoiteen kokonaistarve pysyy kohtuullisena myös pitkäaikaishoidossa.
-
Jos ihottuman hoito on epäsäännöllistä ja ihottuma pahenee merkittävästi, uuden hoitotasapainon saavuttaminen on haastavaa.
-
Ajoissa aloitetulla hoidolla ja sopivalla (5-14 vrk:n) jaksotuksella tähdätään ihon tulehdusreaktion pysäyttämiseen. Kuurin pituus riippuu ihottuman laajuudesta ja tulehduksen voimakkuudesta. Jos ihottuma on vaikea-asteinen ja mahdollisesti esiintyy jäkälöitymistä tai karstoittumista, alkuun voidaan tarvita pitempiä hoitojaksoja ja lyhyempiä hoitotaukoja.
-
Pitkällä tähtäimellä, ylläpitohoito pyritään toteuttamaan niin, että kortikoidivoidetauko on vähintään yhtä pitkä kuin sitä edeltävä hoitojakso. Ylläpitohoitoa voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa myös siten, että kun ihottuma on saatu hallintaan (ei kutise, eikä punoita), kortikoidivoidetta käytetään ennaltaehkäisevästi kaksi kertaa viikossa. Tämä estää atooppisen ihottuman pahenemisvaiheita ilman ihon ohenemisen riskiä.
-
Kortikoidivoidetta levitetään iholle samalla tavalla ja yhtä paksulti, kuin perusvoiteitakin. Lääkevoiteen käyttöä ei pidä arastella. Jos sitä käytetään vain ohuelti, lääke ei pääse vaikuttamaan.
-
Samaan aikaan ja samaan paikaan paikalliskortikoidin lisäksi ei levitetä muita voiteita.
-
Alle 2-vuotiailla käytetään mietoa kortikoidivoidetta 1-2 kertaa päivässä.
-
Yli 2-vuotiailla lapsilla ja aikuisilla käytetään mietoa tai keskivahvaa kortikoidivoidetta useimmiten kerran päivässä.
-
Vahvempia paikalliskortikoideja käytetään vain erikoislääkärin ohjeen mukaan.
-
Kortikoidivoiteen käyttöä rajoittavat niiden aiheuttamat haittavaikutukset, joista tärkein on ihon oheneminen. Oikein jaksotetuilla lyhyillä hoidoilla vältytään näiltä sivuvaikutuksilta, koska ihon pysyvä oheneminen edellyttää usein kuukausien yhtäjaksoista käyttöä. On hyvä muistaa, että myös pitkään oireileva hoitamaton ihottuma aiheuttaa pysyviä muutoksia iholla, kuten arpeutumista, jäkälöitymistä sekä ihoinfektioita.
-
Mikrobilääkkeitä tai antiseptisiä aineita sisältävät voiteet eivät ole ensisijainen valinta atooppisen ihottuman hoidossa.