Péter Csonka © 2020

  • Twitter
  • YouTube

Mikä on allergeeni?

Antigeeni on mikä tahansa vieras aine (molekyyli), joka aiheuttaa elimistön immuunijärjestelmässä vasteen ja käynnistää vasta-aineiden tuotannon. Allergeeni on sellainen antigeeni, joka aiheuttaa allergisen reaktion ja joka yleensä käynnistää myös IgE-välitteisen vasta-aineiden tuotannon. Pääasiassa allergeenejä ovat eläin- tai kasviperäiset valkuaisaineet eli proteiinit. Myös metallit, kuten nikkeli, ja jotkut kemikaalit ja lääkkeet voivat aiheuttaa allergisia oireita, usein viiveellä.

Allergeenin on päästävä tunkeutumaan ihmisen kehoon. Reittejä ja niihin liittyviä paikallisreaktioita on monia:

  • nenän ja hengitysteiden limakalvo: nuha, aivastelu

  • silmien sidekalvo: silmien kutina ja vuotaminen

  • keuhkoputket: yskä, astma

  • iho: ihon kutina, punoitus, ihottuma

  • suoliston limakalvo: vatsakipu, ripuli

  • lihakseen tai suoneen annettuna: oireet laajalti koko kehossa

 

Allergisella ihmisellä tämä tunkeutuminen tapahtuu paljon helpommin ja nopeammin, jopa sekunneissa, verrattuna ei-allergisiin. Paikallisten oireiden lisäksi allergeeni voi aiheuttaa oireita muuallakin elimistössä kuin vain tunkeutumispaikassa, koska se kiertää verenkierrossa. Esimerkiksi ruoka-allergiassa syöty ruoka-aine voi aiheuttaa oksentamista, nokkosihottumaa tai jopa hengitysvaikeutta.

Lue lisää molekyyliallergologiasta >>>