Péter Csonka © 2018

  • Twitter
  • YouTube

Normaalisti elimistön immuunijärjestelmä, suojelee meitä hyökkäyksiltä tarkoituksenmukaisesti tuottamalla mm. erilaisia vasta-aineita. Allergiassa elimistö alkaa kuitenkin puolustautua myös viattomia aineita kohtaan.

Mikä on allergia ja atopia?

Antigeeni on mikä tahansa vieras aine (molekyyli), joka aiheuttaa elimistön immuunijärjestelmässä vasteen ja käynnistää vasta-aineiden tuotannon.

Mikä on allergeeni?

Lue lisää 

Allergisia sairauksia voidaan nykyään selvitellä monilla tarkoilla tutkimuksilla. Esitietojen pohjalta voidaan päättää, tarvitaanko lisätutkimuksia ja mikä testi on tarkan diagnoosin kannalta paras.

Allergia ja astmatutkimukset

Vanhempien havainnot lapsen oireista ja voinnista ovat erittäin tärkeitä. On hyvä koota jo etukäteen ajatuksia lapsen lääkärikäyntiin liittyvistä oireista ja ongelmista.

Vanhempien havainnot

Lue lisää 

Eläinallergia syntyy IgE-välitteisestä herkistymisestä jonkin eläimen valkuaisaineelle. Eniten allergeeneja on eläinten hilseessä ja eritteissä, kuten syljessä ja virtsassa.

Eläinallergia

Lue lisää 

Siedätyshoito on IgE-välitteisen sairauden täsmähoito. Ensimmäisiä hoitoja annettiin maailmalla jo yli sata vuotta sitten vuonna 1911.

Siedätyshoito

Lue lisää 

Ruoka-allergialla tarkoitetaan tässä yhteydessä laajempaa käsitettä eli ruokayliherkkyyttä, joka kattaa sekä IgE- että ei-IgE-välitteiset mekanismit.

Ruoka-allergia

Lue lisää 

Antigeeni on mikä tahansa vieras aine (molekyyli), joka aiheuttaa elimistön immuunijärjestelmässä vasteen ja käynnistää vasta-aineiden tuotannon.

Siitepölyallergia

Lue lisää 

Sanan astma pohjalla on kreikan huohottamiseen viittaava sana. Astma on keuhkoputkien tulehdussairaus, jossa tulehdus aiheuttaa astmalle ominaisen keuhkoputkien kohtauksellisen supistumisen.

Astma

Lue lisää 

Atooppisen ihottuman taustalla on monimutkainen tulehdusreaktio, joka on seurausta lukuisten ulkoisten ja sisäisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Atooppinen ihottuma

Lisätietoa tulossa kohta

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio on useamman kuin yhden elimen äkillinen ja nopeasti etenevä ja mahdollisesti henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio.

Anafylaksia

Lue lisää 

Ympäristötekijöiden merkitystä allergioiden ehkäisyssä on tutkittu ahkerasti, mutta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia ja yksilötasolla vaikeasti tulkittavia.

Allergioiden ehkäisy

Lue lisää